Dalsze losy ditlenku tytanu i kwasu salicylowego

26 maja 2021 roku ukazało się ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/850 zmieniające załączniki: II, III, IV oraz VI „rozporządzenia kosmetycznego” (1223/2009). Zmiany dotyczą warunków stosowania ditlenku tytanu i kwasu salicylowego, a także poszerzenia Załącznika II o nowe substancje zakazane. Całość Rozporządzenia znajduje się pod linkiem: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0850&from=PL

A o szczegółach zmian można przeczytać w poniższym wpisie 🙂


TiO2 – historii ciąg dalszy…

O ditlenku tytanu było ostatnio bardzo głośno. Klasyfikacja Carc. 2 wzbudziła wiele obaw wśród konsumentów, a także wywołała potrzebę wydania opinii przez SCCS na temat bezpieczeństwa tej substancji w kosmetykach. O całej historii TiO2 oraz o szczegółach opinii SCCS z zeszłego roku pisałam już na blogu – z wpisem można się zapoznać tutaj: https://www.cosmeticscare.eu/ditlenek-tytanu-nowa-opinia-sccs/

Przypomnijmy po krótce jakie były główne wnioski płynące z opinii SCCS/1617/20:

– SCCS stwierdził, że stosowanie pigmentowego TiO2 w typowym aerozolu do stylizacji włosów jest bezpieczne do maksymalnego stężenia 1,4% dla ogólnych konsumentów oraz do 1,1% dla użytkowników profesjonalnych – w tym przypadku: fryzjerów;

– Ocena bezpieczeństwa wykazała, że stosowanie bieli tytanowej w pudrach sypkich (w typowym zastosowaniu do makijażu twarzy) jest bezpieczne dla ogólnego konsumenta do maksymalnego stężenia = 25%.

Wspomniana opinia SCCS znalazła odzwierciedlenie w legislacji kosmetycznej, a więc – w zmianach w Rozporządzeniu 1223/2009. Jakie są zatem zmiany dotyczące stosowania dwutlenku tytanu w kosmetyce?

  • Po pierwsze, ditlenek tytanu, oprócz Załącznika IV (barwnik) oraz VI (filtr UV), od teraz znajduje się również w Załączniku III (lista substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń). Ditlenek tytanu w postaci proszku o zawartości co najmniej 1 % cząstek o średnicy aerodynamicznej ≤ 10 μm będzie można stosować w następujących produktach:

a) Produkty do twarzy w postaci sypkiego proszku – w stężeniu maksymalnym 25 %, tylko w postaci pigmentowej;

b) Produkty do włosów w aerozolu – w stężeniu maksymalnym 1,4 % dla ogółu konsumentów oraz 1,1% do stosowania profesjonalnego, tylko w postaci pigmentowej;

c) Pozostałe produkty – nie do zastosowań, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego poprzez wdychanie.

  • Po drugie, zmianie uległy warunki stosowania TiO2 jako barwnika (Załącznik IV). Oprócz wymagań czystości tego surowca, do pozycji 143 dodano dopisek: „ditlenek tytanu w postaci proszku o zawartości co najmniej 1 % cząstek o średnicy aerodynamicznej ≤ 10 μm, do stosowania zgodnie z załącznikiem III nr [321]”.
  • I na koniec mamy zmianę w Załączniku VI (Wykaz substancji promieniochronnych dozwolonych w produktach kosmetycznych), gdzie również znajduje się TiO2, w pozycji 27. Tutaj również dopisano, że ditlenek tytanu w postaci proszku o zawartości co najmniej 1% cząstek o średnicy aerodynamicznej ≤ 10 μm musi być stosowany zgodnie z załącznikiem III. 

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy to kolejna substancja z niechlubnej kategorii CMR 2, o której pisałam tutaj: https://www.cosmeticscare.eu/nowy-rok-nowe-zmiany/

Najnowsze zmiany dla kwasu salicylowego zostały zaimplementowane w Załączniku III, w pozycji 98. Obok produktów spłukiwanych do włosów (a) oraz innych produktów z wyjątkiem: emulsji do ciała, cieni do oczu, tuszu do rzęs, eyelinerów, szminek, dezodorantów w kulce (b), dodano możliwość stosowania tego kwasu właśnie we wspomnianych (c):

– emulsjach do ciała, 

– cieniach do oczu, 

– tuszach do rzęs, 

– eyelinerach, 

– szminkach,

– dezodorantach w kulce. 

Maksymalne stężenie kwasu salicylowego w kosmetykach „kategorii c)” to 0,5%. Pozostałe warunki stosowania, m.in. niestosowanie w produktach dla dzieci poniżej 3 lat, kosmetykach z narażeniem inhalacyjnym oraz do jamy ustnej, pozostają bez zmian. Warto zaznaczyć, że wskazane w tym załączniku maksymalne dozwolone stężenia kwasu salicylowego obejmują wszelkie zastosowania tej substancji w danym produkcie. Innymi słowy, należy wziąć pod uwagę sumaryczne stężenie kwasu salicylowego w kosmetyku (np. jako konserwantu i substancji keratolitycznej). 


Nowe substancje CMR

I na koniec pozostały nam nowe substancje uznane za rakotwórcze, mutagenne lub działające szkodliwie na rozrodczość (CMR), które zostały wpisane na listę substancji zakazanych. Załącznik II zawiera od teraz m.in.: kobalt, chlorek metylortęci, ftalan diizoheksylu, 2-metyloimidazol, oraz dibutylobis(pentano-2,4-dionato-O,O’)cynę. Z pełną listą nowych substancji zakazanych można się zapoznać pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0850&from=PL

Podsumowując, nowe zmiany w prawie kosmetycznym dotyczą: zmiany warunków stosowania dwutlenku tytanu i kwasu salicylowego oraz nowych substancji zabronionych do stosowania w kosmetykach. Z pewnych źródeł wiem, że to nie jedyne zmiany w tym roku. A więc zachęcam do zaglądania na bloga, bo będziemy trzymać rękę na pulsie 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram